Trenchless Romania Club vă prezintă un program exclusiv de mentorat online structurat în seminarii web online cu profesioniști din industria trenchless care își vor împărtăși cunoștințele și experiența de afaceri. Scopul webinariilor organizate de Trenchless Romania este de a depăși bariera spațială și de a vă ține la curent cu tot ceea ce se întâmplă în industria de no-dig.

Webinariile își propun să aducă mai multă educație tehnică și antreprenorială celor care doresc să își dezvolte afacerea existentă în industria trenchless. Scopul este de a sprijini antreprenorii să dobândească cunoștințele necesare și competențele cheie pentru dezvoltarea afacerii pe care o gestionează. Ron Van Dam este General Manager la Romned Industrial Foundation Equipment, dealer exclusiv Vermeer Company în România. Ron lucrează în industria trenchless din anul 2007 și a reusit să pună compania Romned Industrial Foundation Equipment pe harta celor mai importanți dealeri de utilaje Vermeer din Europa. Începând cu anul 2009, Ron organizează și cursuri pentru operatori în cadrul programului – Vermeer HDD University.

Trenchless Romania: Cum ai început să activezi în industria de tehnologii trenchless?
Ron Van Dam: Am început să lucrăm în industria trenchless în anul 2007 când am primit foarte multe cereri de echipamente de foraj orizontal. La acel moment piața de echipamente trenchless era liberă, existau cel mult 5 echipamente nodig în toată țara, prin urmare am început să dezvoltăm acest segment. Cererea în România a început să crească, pot spune că adevărata schimbare în HDD a început în anul 2011-2012, atunci numărul de mașini a început să crească în țară.

Trenchless Romania: Începând cu anul 2009 organizați cursuri de formare pentru operatori în cadrul programului Vermeer HDD University. Cum ați luat decizia organizării acestor cursuri?
Ron Van Dam: Am început cursurile HDD University în anul 2009 și acestea sunt divizate în 4 părți: Partea 1 – dedicată echipamentelor Vermeer, Partea 2 – dedicată sistemelor track & trace ICE, Partea 3 – dedicată sistemelor de fluide și Partea 4 – dedicată sistemelor complementare pentru industria de foraj. Prin aceste cursuri am încercat să motivăm operatorii din zona de tehnologii trenchless, mai ales că întrebând clienții pe care îi aveam la momentul respectiv cum au învățat să execute foraje orizontale, aceștia au răspuns văzând și făcând. Deci tehnologia nu era folosită la capaciate maximă, astfel că am decis să susținem prin aceste cursuri industria de foraje și să contribuim la dezvoltarea ei în regiune.

Trenchless Romania: Cum se desfășoară aceste cursuri?
Ron Van Dam: Cursurile HDD University sunt organizate anual și sunt deschise pentru toți operatorii de utilaje no-dig indiferent dacă aceștia folosesc echipamente Vermeer, Tracto-Technik, Ditch Witch sau orice alt brand din piață. Numărul de participanți anual este de 30-40 de persoane. Chiar în primul an am fost nevoiți să facem două grupe pentru că au fost mulți participanți care au dorit să participe. Toată lumea este binevenită la aceste cursuri, scopul lor este de a dezvolta piața de trenchless.

1”Conceptul de smart city este extrem de complex și implică folosirea tehnologiilor trenchless într-un mod extrem de sigur și de eficient. Cu tehnologiile trenchless reușim să lucrăm în condiții de maximă siguranță și să instalăm utilități publice din punctul A în punctul B, fără a crea blocaje și întreruperea altor activități!”

Trenchless Romania: Care sunt principalele avantaje ale folosirii tehnologiilor trenchless în interiorul orașelor?
Ron Van Dam: Cel mai important avantaj al folosirii tehnologiilor trenchless în orașele aglomerate este acela că nu mai avem un șanț deschis, ceea ce înseamnă că nu mai există blocarea traficului care este și așa extrem de aglomerat. De asemenea, dacă trebuie să instalezi utilități pe sub o clădire, sau pe sub un rău, tehnologiile trenchless sunt singurele viabile. Conceptul de smart city este extrem de complex și implică folosirea tehnologiilor trenchless într-un mod extrem de sigur și de eficient. Cu tehnologiile trenchless reușim să lucrăm în condiții de maximă siguranță și să instalăm utilități publice din punctul A în punctul B, fără a crea blocaje și întrerupea altor activități.

Trenchless Romania: Cum s-au derulat lucrurile în acest an?
Ron Van Dam: Pe cât de ciudat poate să sune, din momentul în care a izbucnit pandemia de Covid-19 și la noi, în februarie 2020, și până în momentul de față am fost extrem de aglomerați și am lucrat 7zile/24h. Pe de o parte acest lucru se datorează și proiectelor de instalare de fibră optică, dar și celelate proiecte au continuat inclusiv pe perioada de lock-down. Lucrăm la foc continuu 7 zile din 7, asemenea și clienții noștri sunt în continuare extrem de activi, sectorul de construcții nu a suferit din cauza pandemiei. Nu pot spune că am avut o scădere în această perioadă, din contra noi am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri în acest an.

Vermeer HDD University este o sesiune de training special gândită pentru a dezvolta piața de trenchless din România. În cadrul evenimentului sunt prezentate noile tehnologii ale forajului orizontal dirijat, scule şi echipamente pentru foraj orizontal dirijat, lucrări practice, echipamente de detecție şi folosirea fluidelor de foraj. Cursurile sunt organizate anual şi se adresează tuturor operatorilor de utilaje pentru foraj indiferent de marca echipamentelor folosite.